معاونت میراث فرهنگی:بهرهبرداری از قربانگاه مردان نمکی غیرقانونی است | |
آذربایجان اویرنجی حرکاتی :معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان این مطلب که معدن نمک چهرهآباد با عرصه و حریم مشخص در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است،هر نوع بهرهبرداری از این معدن را غیرقانونی دانست. وی تاکید کرد که سازمان صنایع و معادن پیش از تمدید قرار داد موظف به استعلام از سازمان میراث فرهنگی بوده است. | معدن نمک چهرهآباد |
خبرگزاری میراث فرهنگی_گروه میراث فرهنگی_معاونت میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان این که معدن نمک چهرهآباد در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است و این اثر تاریخی عرصه و حریم مشخصی دارد، تمدید بهرهبرداری از قربانگاه مردان نمکی را غیرقانونی دانست.
"فریبرز دولتآبادی"، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با اعلام این خبر به CHN افزود: «معدن نمک چهرهآباد یک اثر ثبتی است و عرصه و حریم آن نیز مشخص و ثبت شده. بر این اساس سازمان صنایع و معادن اجازه تمدید دوباره برای بهرهبرداری از معدن را ندارد.»
وی در پاسخ به این انتقاد که چرا هنوز پرونده ثبتی معدن نمک چهرهآباد به سازمان صنایع و معادن داده نشده است، به میراث خبر گفت: «عرصه و حریم معدن به تازهگی و پیش از تمدید معدن ثبت شده است و سازمان صنایع و معادن موظف به استعلام از سازمان پیش از امضاء قرارداد تمدید بوده است. با اینحال هر زمان که پرونده ثبتی معدن به سازمان صنایع و معادن داده شود، تمدید بهرهبرداری غیرقانونی است.»
پیش از این بر اساس نامه مدیر کل دفتر برنامه ریزی وزارت صنایع و معادن به تمامی سازمانهای مربوطه، آنها مکلف به استعلام از سازمان میراث فرهنگی قبل از احداث واحد صنعتی و معدنی شدند.
در نامه مدیر کل دفتر برنامهریزی وزارت صنایع و معادن آمده است: «به پیوست نامه شماره 2922 _ 1/862 مورخ 1/6/86 ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، دستور فرمایید جهت جلوگیری از تخریب آثار تاریخی، قبل از هرگونه اقدام در ارتباط با احداث واحد صنعتی و معدنی خارج از شهرکها و نواحی صنعتی، از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استعلام لازم به عمل آید.»
در حال حاضر پرونده ثبتی معدن که در آن کل کوه معدن نمک به عنوان عرصه اثر شناخته شده، برای سازمان صنایع و معادن ارسال شده است و بر این اساس و طبق قانون اموال منقول تاریخی، تمدید بهرهبرداری از معدن غیرقانونی خواهد بود.
در همین حال "ابوالفضل عالی"، باستانشناس معدن نمک چهرهآباد زنجان به CHN گفت: «پرونده ثبتی معدن نمک چهرهآباد بر اساس آنچه در زنجان به ثبت رسیده بود در تهران تایید شده است و طبق موارد ذکر شده در پرونده کل کوه معدن عرصه محوطه باستانی است.»
به گفته وی از آنجایی که امکان تاریخی بودن بخشهای مختلف کوه وجود دارد، کل کوه در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است.
بر این اساس دفتر حقوقی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به مدت یک هفته به سازمان صنایع و معادن مهلت باز پس گیری قرار داد تمدید را خواهد داد و در غیر این صورت مراجع قضایی دراینباره حکم میدهند.
اکتشافات معدن نمک چهرهآباد زنجان امروز از موضوعات مهم علمی جهان به شمار میرود و چندی پیش بر اساس تازهترین یافتههای علمی و دستاوردهای پژوهشی دانشگاه یورک انگلستان، همایشی در زنجان با حضور محققان انگلیسی و آلمانی و ایرانی برگزار و اهمیت مردان نمکی گوشزد شد.
بر این اساس در حدود 2300 پیش یعنی دوره هخامنشی، یکباره تونلهای معدن ریزش کردو مردان نمکی 3 و 4 و احتمالا 5 کشته شدهاند.
بعد از گذشت حدود 500 سال استخراج نمک در معدن ادامه مییابد و تقریبا در قسمت فوقانی تونلهای ریزش کرده دوره هخامنشی دوباره فرو میریزد و مرد نمکی 1 و 2 در اواخر دوره اشکانی و اوایل ساسانی کشته میشوند.
تا کنون از شیوههای بهرهبرداری نمک در معدن چهرهآباد در دوره هخامشنی مشخص شده است که معدن کاران برای رسیدن به لایههای نمک تونلهای افقی و عمودی حفر میکردند و بعد از رسیدن به ذخایر نمک کار استخراج با استفاده از ابزارهای مخصوص معدن کاری مثل کلنگ و تیشه و قلم انجام میشده است |