سخنرانی علیرضا صراف مدیر مسئول ماهنامه ی توقیف شده دیلماج در نشست سراسری دفتر تحکیم وحدت
آذربایجان اویرنجی حرکاتی : دومین نشست سراسری اتحادیه ی انجمن های اسلامی دفتر تحکیم وحدت روز های 16 و 17 اسفند ماه برگزار گردید. در این نشست تشکیلاتی که برای دبیران سیاسی انجمن های اسلامی ترتیب داده شده بود از فعالین سیاسی و اجتماعی نیز برای سخنرانی دعوت به عمل آمده بود.
مهندس علیرضا صرافی مدیر مسئول ماهنامه ی توقیف شده ی دیلماج و فعال فرهنگی و هویت طلب آذربایجان از جمله سخنرانانی بود که در راستای تبیین و تشریح دغدغه های اقوام و هویت ملت آذربایجان به ایراد سخن پرداخت.
بعد از بیانیه ی اعلام حمایت انجمن های اسلامی دفتر تحکیم وحدت از دانشجویان آذربایجانی و اقدام جهت تشکیل کمیته ی اقوام ، دعوت از مهندس صرافی و تلاش جهت شناخت بیشتر از مختصات حرکت ملی آذربایجان جزو اقدام های مثبت دفتر تحکیم وحدت محسوب می شود.
مهندس صرافی در این نشست ابتدا به معرفی حرکت ملی آذربایجان پرداختند و اینکه علی رغم قدرت بسیج بالا و استمرار آن در 15 سال اخیر و حضور دایمی و بلا انقطاع آن در صحنه متاسفانه از طرفی دیگر جریانات و حرکتها در ایران مجهور واقع شده است.
ایشان با بیان گذشته ی تاریخی بعد از انقلاب این حرکت افزودند:" اولین حرکت مهم در این راستا مربوط به وقایع 19 اریبهشت 1374 و اعتراض دانشجویان به نظر سنجی موهن صدا و سیما در دانشگاه تبریز است. این حرکت بعد از انقلاب در نوع در ایران بی نظیر بود که با معذرت خواهی مسئولین وقت دانشگاه و استانداری اعتراض دانشجویان خاتمه یافت"
مدیر مسئول ماهنامه ی دیلماج با بر شمردن مراسم بزرگداشت در روزهای مهمی چون 2 اسفند به عنوان روز جهانی زبان مادری و 19 اردیبهشت روز دانشجوی آذربایجان که به روز ها و ایام نمادین بدل گشته اند به مراسم قلعه بابک نیز اشاره کرد که نماد حرکت هویت خواهی آذربایجان می باشد.
وی افزود:" مراسم قلعه بابک از سال 1378 تا سالهای اخیر بر گزار می شد که این مراسم ارایه مجموعه ای از فعالیتهای فرهنگی هنری همراه با شعرخوانی و سخنرانی بوده که متاسفانه در سالهای اخیر با ایجاد فضای نظامی و امنیتی در منطقه مانع از برگزاری آن شدند"
ایشان به وقایع خرداد ماه 85 شهر های آذر بایجان اینچنین اشاره کردند: " قیامهای شهرهای آذربایجان در اعتراض به کاریکاتور موهن روزنامه ایران که با تجمعات اعتراضی دانشجویان در دانشگاهها آغاز شد در این اعتراضات دانشجویان آذربایجانی در دانشگاههای مختلف آذربایجان و حتی در دیگر دانشگاههای ایران شرکت داشتند. قیامهای شهری نیز که در اکثر شهر های آذربایجان اتفاق افتاد به علت برخورد اشتباه نیروهای امنیتی و نظامی منجر به شهادت 10 نفرطبق اخبار رسمی و تا 20 نفر طبق اخبار غیر رسمی و دستگیری های گسترده مردم آذربایجان گشت."
علیرضا صرافی به احساس و لمس تبعیضات فرهنگی و زبانی مردم آذربایجان در مقایسه با مرکز نشینان اشاره کرد و عینیات تبعیض را افت تحصیلی دانش آموان و آمار مردودی بالا در کلاسهای اول دوم و سوم که ناشی از عدم وجود شیوه صحیح آموزش و آموزش به زبان غیر مادری، بالا بودن آمار بی سوادی در استانهای آذربایجان در طی زمان علی رغم وجود اولین مدارس به سبک جدید در آذربایجان، میزان مهاجر فرصتی بسیار بالای در دوران پهلوی و جمهوری اسلامی که حاکی از عدم وجود زمینه جذب و اشتغال نیروهای انسانی حتی برای قشر تحصیل کرده بر شمرد.
در ادامه ایشان با تشریح تبعیضات اقتصادی افزودند: " میزان سرمایه گذاری دولتی در 8 سال دوره سازندگی آقای رفسنجانی در بخش معدن در کرمان 300 برابر استانهای آذربایجان شامل آذربایجان غربی آذربایجان شرقی اردبیل و زنجان بود!"
علیرضا صرافی با اشاره به آمار بالای مهاجرت در مناطق آذربایجان به توضیح مشکلات این پدیده ی شوم پرداختند: "مهاجرین از این مناطق مورد توهین و تحقیر واقع شده تحت فشارهای روحی قرار می گیرند و به علت ضعف اقتصادی و نبود اطلاعات کافی در مورد هویت آسیمیله می شوند تا از فشارهای وارده کاسته شود."
ایشان برخورد گزینشی با مسئله ی گردشگری را نیز به چالش کشیدند و افزودند: "آثار باستانی مناطق مختلف آذربایجان مورد بی مهری قرارگرفته و برنامه یی از سوی دولت برای آنها وجود ندارد. اصولا برنامه توریستی کشور در اصفهان شیراز و بم متمرکز است"
مهندس صرافی در خاتمه با توصیه به رعایت حقوق اقوام و ملل به عدم اشاره به حقوق زبانی در ایران توسط فعالین حقوق بشر اعتراض کرد و افزود: "طرح مساله آزادی بیان و عدم اشاره به آزادی زبان باعث تبدیل تفاوت فرهنگی قومی به تضاد طبقاتی می شود "