نامه سرگشاده به آقای ریموند جی گوردون ، ناشر ائتنولوگ مرکز جهانی زبان شناسی
آذربایجان اویرنجی حرکاتی :
توضیح:
جمعیت ترکهای آذربایجانی - قشقایی - خراسانی و بقیه تورکهای ساکن ایران از طریق منابع مختلف ارقام مختلفی داده می شوند . که این ارقام تورکهای ایران را بین ۱۷ تا ۲۶ میلیون نشان می دهند .
بعنوان مثال منابعی چون CİA - The World Fact Book جمعیت آذربایجانی ها را ۲۴ درصد ( ۱۷ میلیون ) - مجله آتلانتیک ( ۱۷ - ۲۳ میلیون ) تخمین زده است . بالاترین رقم را مرکز زبان شناسی ائتنولوگ در سال۲۰۰۵ داده است با احتساب اینکه جمعیت ایران کم تر از ۷۰ میلیون بوده آذربایجانی ها را بیش از ۲۳ میلیون - قشقایی ۱۵۰۰۰۰۰ و ترکهای خراسان ۱ میلیون که روی هم رفته جمعا" ۲۶ میلیون جمعیت ترکها و ۲۲ میلیون جمعیت فارسها را برآورد کرده است .
در ماه های اخیرناسیونالیست های افراطی فارس نویسندگان و محققان ائتنولوگ را در جهت پائین آوردن تعداد جمعیت ترک های آذربایجانی ساکن ایران تحت فشار قرار داده اند . این پتیشن در راستای حفظ رقم موجود در گزارش جدید ائتنولوگ می باشد .
آقای گوردون عزیز
به عنوان جمعی از دانش پژوهان و فعالان حقوق بشر ایرانی و آذربایجانی ، ما امضاء کنندگان زیر قدردانی عمیق خود را از شما و همه آنهائی که درتدوین و انتشار " ائتنولوگ" ، بی طرف ترین و علمی ترین مجموعه معلومات در خصوص زبان های جهانی، ابراز میداریم.
در ماه های اخیر با خبر شدیم که تلاش های مشکوکی برای فشار به نویسندگان "ائتنولوگ" در جهت پائین آوردن تعداد جمعیت ترک های آذربایجانی ایران ( نیز موسوم به آذری، آذربایجانی.، ترک، ترکی ) مندرج در ویرایش اخیر"ائتنولوگ" بعمل آمده است. نیازی به گفتن نیست که ما عمیقاً از این تلاشها نگران و متاثر شده ایم. ما از جایگاه خود به عنوان محققان، دانشگاهیان، و فعالان حقوق بشر بشما اطمینان میدهیم که تخمین اخیر" ائتنولوگ " (انتشار اینترنتی 2005 ) در ارتباط با آذربایجانی های ایران و تعداد جمعیتی که به زبان ترکی مکالمه میکنند، بی طرفانه ترین تخمینی است که از نزدیک، با واقعیات موجود منطبق میباشد. ما امیدواریم که نویسندگان و محققان ائتنولوگ به تبلیغات جورواجور ناسیونالیست های افراطی فارس تسلیم نشده و اجازه نخواهند داد که اعتبار علمی" ائتنولوگ" با اطلاعات غلط مُنَبعث از ایدئولوژی خاص لکه دار شود. در این ارتباط توجه شما را به موارد زیر جلب مینمائیم.
1- این واقعیت مسلمی است که در تمام طول تاریخ ایران هیچ نوع آمارگیری که جمعیت کشور را در قالب قومیت، ملیت و از همه مهمترزبان بیان نماید، صورت نگرفته است. تمام ارقام و اطلاعات موجود در این حوزه ی تخمین هائی است که بر اساس منابع و نوشته های غیر موّثق صورت گرفته است. از این رو در تخمین تعداد نفرات هرجامعه قومی بایستی دقت لازم بعمل آید که نظریات رهبران محلی جوامع، دانشمندان و فعالان حقوق بشر بصورت کامل درنظر گرفته شود. بطور مشخص، یک محقق بی طرف بایستی این حقیقت را مد نظر داشته باشد که بخاطر عدم احترام به حقوق بشر و حقوق اقلیت ها در ایران ، هم حکومت ها و هم خیلی از محققان وابسته به گروه مسلط فارسی زبان، همیشه یک تصویر تحریف شده از اندازه و وضعیت جوامع فاقد حقوق مدنی در کشورارائه نموده اند و متاسفانه هنوز به این کارخود ادامه میدهند.
2- در ایران کنونی هر چند بخش عمده ای از جمعیت ترکهای آذری در استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و زنجان زندگی میکنند، با اینحال تعداد جمعیت آنها به هیچ وجه در این چهار استان خلاصه نمیشود. این چهار استان ساختار های جدیدی هستند که بر اساس معیارهای مشکوک دولتی و اهداف اداری سؤال بر انگیز ایجاد شده اند. این استان ها در عین حال که مرکز ثقل جغرافیائی آذربایجان را تشکیل میدهند اما نه مترادف سرزمین های تاریخی آذری بوده و نه کل مناطق تحت سکونت آذربایجانی ها در ایران کنونی را منعکس میسازند. باید به خاطر سپرد که ترک های آذری در تمام نقاط کشور از استانهای کنونی آذربایجانی واقع در شمال غربی گرفته تا شرق و مرکز ایران و استان های تهران، خراسان، مرکزی، همدان، قزوین و سایرنقاط ساکنند. توجه لازم به این موضوع مهم نه تنها یک فاکتور در چارچوب حفظ بی طرفی در تحقیقات اجتماعی است، بلکه مساله ی رعایت اصول اخلاقی، بخصوص در برخورد با جوامع در حاشیه قرار گرفته میباشد.
ما اطمینان داریم که محققان صلاحیتدار" ائتنولوگ" به عوامل مذکور در بالا توجه نموده و مثل همیشه بی طرفانه ترین تخمین جمعیت آذربایجانی و ترک ایران را در نشر آتی" ائتنولوگ" ارائه خواهند داد. لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر در این ارتباط و یا هر گونه کمک با ما تماس به گیرید. ما بی نهایت خوشحال خواهیم شد که اسناد تاریخی و یا معاصر مربوطه را در اختیار محققان شما قرار دهیم.
با احترام
فاخته زمانی
مهندس تحقیقات، دبیر انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجانی در ایران
دکترعلیرضا اصغرزاده
جامعه شناس، دانشگاه یورک- کانادا
دکترسید ضیاء صدرالاشرافی
جامعه شناس، عضو آذربایجانی کنگره ملیتها برای ایران فدرال
احمد غیبی
رئیس انجمن آذربایجانیها در سیدنی، استرالیا
اسماعیل جمیلی
شاعر و هنرمند
دکتر الماس شعار غفاری
زیست شناس، عضوانستیتوبوتانیک فرانسه
پرفسور رضا براهنی
رمان نویس و شاعر ایرانی، رئیس پیشین انجمن قلم کانادا و استاد بازنشسته ادبیات تطبیقی، دانشگاه تورنتو، کانادا
سیف الدین حاتملوئی
نویسنده و ناشر
شهروز ترفخ
آرشیتکت
دکتر شهریار رهنمایان
فوق دکترا، دانشگاه سایمون فریزر، ونکوور، کانادا
دکتر صدیقه عدالتی
جامعه شناس
صمد پورموسوی
آرشیتکت و هنرمند
علیرضا اردبیلی
روزنامه نگار و ناشر
دکترعلی قره جه لو
علوم سیاسی
دکتر فرهاد قابوسی
استاد فیزیک در آلمان
لاله جوانشیر
نویسنده و شاعر
محمد آزادگر
نویسنده و فعال حقوق بشر
دکترهادی سلطان قرائی
استاد ادبیات تطبیقی
هدایت سلطانزاده
وکیل، نویسنده، فعال حقوق بشر
پرفسور یونس پارسا بناب
استاد علوم سیاسی در دانشگاه استرایر، واشینگتون دی سی