آذربایجان اویرنجی حرکاتی

گله جک بیزیمدیر azoyrenci_herekati@yahoo.com

آذربایجان اویرنجی حرکاتی

گله جک بیزیمدیر azoyrenci_herekati@yahoo.com

افزایش فشار دولت آمریکا بر نظام بانکی ایران

افزایش فشار دولت آمریکا بر نظام بانکی ایران

 

آذربایجان اؤیرنجی حرکاتی: وزارت خزانه داری آمریکا درباره آن چه مخاطره آمیز بودن معاملات تجاری با بانک های ایرانی می خواند، رسما به موسسات مالی جهانی هشدار داده است. بانک های ایرانی مورد نظر خزانه داری آمریکا از دو بخش دولتی و خصوصی هستند و با در نظر گرفتن شعب خارجی تعدادشان به بیش از ۵۰ مورد می رسد.

از جمله این بانک ها، شعب مرکزی و خارجی بانک های سپه، ملی، ملت و صادرات و نیز بانک های کشاورزی، کارگشایی، کارآفرین و پاسارگاد هستند. وزارت خزانه داری آمریکا

افزایش فشار دولت آمریکا بر نظام بانکی ایران

 

آذربایجان اؤیرنجی حرکاتی: وزارت خزانه داری آمریکا درباره آن چه مخاطره آمیز بودن معاملات تجاری با بانک های ایرانی می خواند، رسما به موسسات مالی جهانی هشدار داده است. بانک های ایرانی مورد نظر خزانه داری آمریکا از دو بخش دولتی و خصوصی هستند و با در نظر گرفتن شعب خارجی تعدادشان به بیش از ۵۰ مورد می رسد.

از جمله این بانک ها، شعب مرکزی و خارجی بانک های سپه، ملی، ملت و صادرات و نیز بانک های کشاورزی، کارگشایی، کارآفرین و پاسارگاد هستند. وزارت خزانه داری آمریکا این بانک ها را تهدیدی برای نظام مالی جهانی شناخته است. دولت ایران چنین اتهام هایی را بی اساس می داند. مقام های وزارت خانه خزانه داری آمریکا برای نخستین بار با استناد به قطعنامه ۱۸۰۳ شورای امنیت سازمان ملل متحد، بانک مرکزی ایران را هم تهدیدی برای سیستم مالی جهانی دانسته اند. در این رابطه، شماری از سناتورهای دموکرات هم با ارسال نامه ای به جورج بوش، رئیس جمهور آمریکا، خواسته اند که بانک مرکزی ایران را به فهرست تحریم های خود اضافه کند.

این نامه که مورخ ۵ مارس سال میلادی جاری است، به امضای ۲۶ سناتور دموکرات از جمله سناتور هری رید، رهبر دموکرات ها در سنا، سناتور چارلز شومر از ایالت نیویورک، سناتور رابرت کیسی از ایالت پنسیلوانیا و سناتور رابرت منندینز از ایالت نیوجرسی رسیده است. آن ها بانک مرکزی ایران را به حمایت از تروریسم و گسترش سلاح های غیرمتعارف در جهان متهم کرده اند و به جورج بوش گفته اند که تحریم این بانک "پیام محکمی به دولت ایران خواهد فرستاد." مقام های ایرانی تحریم های آمریکا را غیرعادلانه خوانده و به عنوان تروریسم مالی علیه ایران محکوم می کنند. برخی ناظران هشدار وزارت خزانه داری آمریکا درباره بانک مرکزی ایران و نامه اخیر سناتور های دموکرات به جورج بوش را مقدمه ای برای وضع تحریم های جدید علیه بانک مرکزی ایران می دانند. استوارت لیوی، معاون وزیر خزانه داری در امور اطلاعات مالی و تروریسم، هرچند از تایید احتمال تحریم شدن بانک مرکزی ایران خودداری می کند، امکان وقوع آن را هم رد نمی کند. وی در مصاحبه ای با دفتر بخش فارسی بی بی سی در واشنگتن، بانک مرکزی ایران را به فعالیت های فریبکارانه متهم کرد و گفت: "بانک مرکزی ایران یکی از موسسات مالی ایرانی است که مکررا از بانک های دیگر خواسته نامش را از فهرست عملیات مالی جهانی حذف کنند. این شگردی است برای انجام مبادلات غیرمجاز. بانک مرکزی ایران منبع اصلی وجهی بوده که از طریق بانک صادرات به گروه های تروریستی لبنانی و فلسطینی ارسال شده است." آمریکا بانک مرکزی ایران را متهم کرده که بین سال های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۶ میلادی از طریق بانک صادرات حدود ۵۰ میلیون دلار به گروه حزب الله لبنان منتقل کرده است. دولت ایران با رد چنین اتهام هایی، تاکید دارد که تنها از گروه حزب الله حمایت معنوی می کند.

بانک مرکزی ایران مانند بانک مرکزی خیلی از کشورها مدیریت ذخایر ارزی را برعهده دارد و پشتوانه اصلی نظام بانکی ایران به حساب می آید.

به همین خاطر، برخی از ناظران معتقدند که متهم شدن این بانک به حمایت از تروریسم و هشدار اخیر درباره فعالیت های مالی این بانک، اعتبار و حیثیت کل نظام بانکی این کشور را خدشه دار خواهد کرد. مهرداد عمادی، اقتصاددان و از مشاوران اقتصادی اتحادیه اروپا، می گوید هشدار وزارت خزانه داری آمریکا درباره بانک مرکزی صرفا جنبه تبلیغاتی ندارد. به باور وی، بانک مرکزی در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد از نقش سنتی خود به عنوان هماهنگ کننده و حامی سیستم بانکی کشور فراتر رفته است و در سطح بین المللی به فعالیت هایی دست زده که به گفته وی فقط جنبه بازرگانی ندارد. به گفته این کارشناس اقتصادی، در ۱۸ ماه اخیر شرکت ها و موسسات مالی جدیدی از سوی ایران به ویژه در کشورهای حوزه خلیج فارس، ترکیه و بلژیک تاسیس شده اند بانک مرکزی ایران به طور مستقیم یا از طریق واسطه شریک آن هاست و از آن ها برای شکست محاصره اقتصادی ایران استفاده می کند.

اما آیا هشدار خزانه داری آمریکا درباره بانک مرکزی ایران بر فعالیت های آن در سطح بین المللی تاثیری خواهد داشت؟

بیژن بیدآباد، از مقام های سابق بانک مرکزی ایران، می گوید از آن جایی که ایران در عمل با بانک های آمریکایی مبادلات مالی چندانی ندارد، هشدارها و تحریم های آمریکا در قبال این بانک تنها در صورتی موثر خواهد بود که جامعه بین المللی با آمریکا همکاری کند. او می گوید در این صورت، "گشایشات اعتبارات اسنادی و عملیات دریافت و پرداخت احتمالا از طزیق بانک ثالثی صورت خواهد گرفت که این کار هزینه مبادلات را برای طرف ایرانی بیشتر خواهد کرد."

این افزایش هزینه مبادله و معامله مالی با ایران به باور مهرداد عمادی، امری نیست که خیلی از شرکت ها و بانک های خارجی به آن واکنش مثبتی نشان دهند و در نتیجه به گفته وی این تحول می تواند برای ایران که اقتصادش به واردات وابسته است، پیامدهای جدی در برداشته باشد. آقای عمادی می گوید که آمریکا و اتحادیه اروپا در مجموع بیش از ۶۰ درصد تولید ناخالص جهان را در اختیار دارند و اتحاد موسسات مالی آن ها علیه ایران می تواند در نهایت به محاصره مالی بین المللی "غیر رسمی" ایران منجر شود.

او پیش بینی می کند که در ماه های آینده بانک ها و موسسات مالی ایرانی زیر ذره بین خواهند رفت و مبادلات و سرمایه گذاری های خارجی آن ها به شدت کنترل خواهد شد. اما مقام های وزارت خزانه داری آمریکا به کاربرد واژه "تحریم" علیه سیستم بانکی ایران علاقه چندانی ندارند. استوارت لیوی، معاون وزیر خزانه داری در امور اطلاعات مالی و تروریسم، بیشتر از عبارت "تدابیر مالی" استفاده می کند. او بارها به کشورهای حوزه خلیج فارس سفر کرده تا درباره آن چه وی ریسک مبادلات مالی با ایران می خواند به آن کشورها هشدار دهد. به گفته استوارت لیوی "اگر به بخش خصوصی در سراسر جهان نشان دهید که دقیقا چه کسی در فعالیت های غیرقانونی شرکت دارد و آن فعالیت دقیقا به چه نحوی انجام می شود، این بخش از آن فعالیت ها دوری خواهد کرد تا به منافع و اعتبارش لطمه نخورد."

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد