کمپین " تحریم پکن ٢٠٠٨ "
آذربایجان اویرنجی حرکاتی : ١٣ ژوئیه ٢٠٠١ کمیته جهانی المپیک (CIO) کشور چین را برای برگزاری المپیک ٢٠٠٨ انتخاب کرد. همزمان پلیس چین سرکوب معترضان را به ویژه رونامه نگاران و کاربران اینترنت را تشدید کرده است. و شش سال بعد هیچ تغییری در این باره روی نداده است. و علیرغم عدم پیشرفتی محسوس در عرصه آزادی بیان و حقوق بشر، اعضای کمیته جهانی المپیک نسبت به اعتراضات مکرر سازمان های جهانی مدافع حقوق بشر، سکوت کرده اند. گزارشگران بدون مرز از همان فردای انتخاب چین برای برگزاری بازی های المپیک با این انتخاب مخالفت کرد. یادآور می شویم که رسانه ها و اینترنت همچنان از نگاه دولت چین بخش هایی هستند که به قول رئیس جمهور هوان جیان تو نباید به دست " نیروهای دشمن" بیفتند. اداره ی تبلیغات، امنیت عمومی و پلیس اینترنت دژهای محافظه کاران مسئولیت اجرای دقیق این دستور را بر عهده دارند.
هم اکنون در چین، دست کم ٣٠ روزنامه نگار و ٤٨ وب نگار معترض زندان هستند، که برخی از آنها از سال ١۹٨٠تا کنون در زندان بسر می برند. دولت چین هزاران سایت اینترنتی اطلاع رسانی را مسدود و بر روی امواج برنامه های به زبان چینی و اویی گوهور ده ها رادیو نیز پارازیت ارسال می کند. بعد از سانسور سایت های اینترنت و تالار های گفتگوی اینترنتی و سایت های انتشار فیلم های ویدئویی، امروز ابزارهای فیلتر کننده کلمات به زعم آنها " مخرب " را مسدود کرده اند و صدا های منتقد را با اتهاماتی نظیر " افشای اسرار دولتی "، " براندازی " و یا "نشر اکاذیب" خفه می کند. با آنکه تسهیلاتی برای کار خبرنگاران خارجی فراهم شده است اما رسانه های بین المللی نمی توانند خبرنگاران محلی را به همکاری دعوت یا از برخی مناطق چون تبت دیدار کنند.
گزارشگران بدون مرز از همه ی کمیته های ملی المپیک، کمیته جهانی المپیک، عاشقان ورزش و ورزشکاران، مدافعان حقوق بشر می خواهد نگرانی خود را از بیشمار موارد نقض حقوق بنیادین بشر علنا اعلام کنند. بعد از انتخاب پکن برای برگزاری بازی های المپیک، هاری واو مخالف چینی که ١۹ سال از عمر خود را در زندان های چین گذرانده است، اعلام کرد عمیقا متاسف است که چین " افتخار و بهای این انتخاب را با کشوری دمکراتیک نپردازد"
دولت های کشورهای دمکراتیک که هنوز امید دارند "برگزاری بازی های المپیک در چین به بهبود وضعیت حقوق بشر منجر شود" در اشتباه بسر می برند. "گفتگوی سازنده" که از سوی برخی از این دولت ها در پیش گرفته شده است راه به جایی نمی برد. در طی هفت سال گذشته از سرکوب روزنامه نگاران و وب نگاران معترض کاسته نشده است و همه ی شواهد بر این امر دلالت دارد که این سرکوب ادامه خواهد یافت. کمیته جهانی المپیک به چین ماموریت برگزاری " المپیک از نظر امنیتی تامین شده" را محول کرده است و برای پکن این به معنای بیشتر دستگیرکردن مخالفان ، افزایش سانسور و عدم وجود جنبش های اجتماعی است.
برخی از هنرمندان فرانسوی در پاسخ به فر اخوان گزارشگران بدون مرز هر کدام پذیرفتند تا با تی شرت "تحریم پکن ٢٠٠٨ " عکس بگیرند. روزنامه لیبراسیون هر سه شنبه یکی از این عکس ها منتشر می کند.
چین برگزار کننده بازی های المپیک در مرداد ماه ٢٠٠٨ است. این کشور بزرگترین زندان جهان برای مدافعان آزادی بیان است. برای آزادی آنها تلاش کنیم.
اعتراض گزارشگران بدون مرز به سرکوب در چین در مراسم روشن کردن مشعل المپیک
سه عضو انجمن جهانی دفاع از آزادی مطبوعات، روز 25 مارس (٥ فروردین) در مراسم بازگشایی روش کردن مشعل المپیک با در دست داشتن لوگو گزارشگران که به جای ٥ حلقه ی پرچم المپیک ، ٥ دستبند به هم متصل شده اند. به سرکوب مطبوعات و زندانی کردن روزنامه نگاران و وب نگاران اعتراض کردند.
گزارشگران بدون مرز خواهان تحریم سیاسی مراسم افتتاحیه المپیک از سوی دولتمردان همه ی کشورهای آزاد جهان است. از سال پیش گزارشگران بدون مرز کمپین گسترده ای را در این باره به راه انداخته است.
فعالان گزارشگران بدون مرز از جمله دبیر اول این سازمان با تی شرت های سیاهی که ٥ دستبند به هم متصل به آن حک شده است و بر روی آن نوشته شده است " تحریم پکن ٢٠٠٨" با عبور از سد ماموران امنیتی و به هنگام سخنرانی لیو کی، رییس کمیته المپیک چین در میدان المپیا برای لحظاتی برگزاری مراسم را متوقف کردند.
گزارشگران بدون مرز در این باره اعلام کرد : " اگر آتش المپیک مقدس است، حقوق بشر از آن مقدس تر است. ما نمی توانیم اجازه دهیم که دولت چین مشعل المپیک که سمبل صلح است را پنج ماه پیش از آغاز بازی ها مصادره کند، بدون آنکه وضعیت نابسامان حقوق بشر در این کشور را محکوم کنیم. سرکوب کسانی که آزادانه نطرات خود را در چین ابراز می کنند، سانسور همه جانبه مطبوعات و بالاخره دست درازی چین بر تبت از جمله دلایل ما برای سازماندهی این اعتراض است. ما از همه امکانات برای اعتراض به نقض فاحش حقوق بنیادن در چین بهره می گیریم. "
مراسم رسمی روشن کردن مشعل المپیک به طور زنده از رسانه های جهان پخش شد، با آنکه سعی شد اعتراض فعالان گزارشگران نشان داده نشود، اما خبر آن در همه جان منتشر شد.
هر سه عضو گزارشگران بدون مرز از سوی پلیس یونان بازداشت و به " توهین به نشان ملی" تفهیم اتهام شده اند اما تا برگزاری دادگاه در تاریخ ٢٨ ماه می آزاد شدند.
گزارشگران بدون مرز در این باره اعلام کرد که " این اتهام مضحک است چرا که ما نه به یونان و نه به المپیک توهین نکردیم، ما سیاست سرکوب در چین را افشا کردیم، و خواهان تحریم سیاسی مراسم بازگشایی المپیک هتسیم و می خواستیم که کمیته جهانی المپیک به مسئله حقوق بشر توجه بیشتری کند."