Türk bilimadamları Boston'da toplandı
AZerbaycan Oyrenci Herekati : Türk-Amerikan Bilimadamları ve Akademisyenleri Derneği'nin (TASSA) üyesi bilim adamları ile Türkiye'den gelen akademisyenler, Harvard Üniversitesi'nde yenileşim ve yaratıcılık konularını tartışıyorlar.
TASSA Başkanı Banu Onural, açılışta yaptığı konuşmada, TASSA'nın Atatürk'ün akıl ve bilim mirasını saygıyla andığını söyledi.Onural, Türkiye ile ABD arasında bilim köprüleri kurma amacını taşıyan TASSA'nın bir beyin ağı olduğunu, bu ağın yaratacağı pek çok somut projenin bulunduğunu belirtti.
TASSA'nun kurucu başkanı Süleyman Gökoğlu ise yaptığı konuşmada, TASSA'nın onursal üyelerinden merhum Erdal İnönü'yü saygıyla anmak istediklerini belirtti. Gökoğlu, ''İnönü'nün aramızdan ayrılışı bilim dünyası için, Türkiye için ve tüm insanlık için büyük bir kayıptır'' diye konuştu. Gökoğlu, Erdal İnönü'nün yaşamı, akademik çalışmaları ve devlet alanındakiliderliğinin her zaman bir ''esin kaynağı'' olduğunu belirtti.
Gökoğlu'nun konuşmasının ardından Erdal İnönü'nün 2005 yılında TASSA yıllık konferansında yaptığı konuşmayı gösteren ve İnönü'yü anlatan kısa bir video gösterisi sunuldu. Video gösteriminin ardından katılımcılar Erdal İnönü'nün anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Türkiye'nin Boston Fahri Konsolosu Erkut Gömüllü de yaptığı konuşmada, tüm katılımcıları Boston'da görmekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, Boston'un ABD'nin ''eğitim başkenti'' olduğunu ve burada 1300 civarında Türk öğrenci olduğunu belirtti.
-NABİ ŞENSOY'UN MESAJI-
Türkiye'nin
Şensoy'un TASSA konferansına gönderdiği mesajı okuyan Uzer, TASSA'nın ve Türk-Amerikan bilimadamları ile akademisyenlerinin iki ülke ve dünyadaki akademik ve bilim dünyasına büyük katkılarda bulunduğunu belirtti.
Nabi Şensoy'un mesajında Türkiye ve ABD'nin aynı değerleri, idealleri ve vizyonu paylaşan ''iki stratejik ortak'' olduğunu belirttiğini söyleyen Uzer, bilim ve teknoloji alanındaki işbirliğinin bu ortaklığın daha da güçlenmesinde önemli rol oynadığını söyledi. Uzer, Şensoy'un mesajında ''TASSA, Türkiye ve ABD'deki bilim ve akademisyen toplumu içinde sonderece değerli bir köprü oluşturmaktadır'' dediğini kaydetti.
Konferansın son açılış konuşmasını ise eski Kongre üyelerinden George J. Hochbrueckner yaptı. Konferansa çok değerli insanların katıldığını belirten Hochbrueckner, aslen bir elektrik elektronik mühendisi olarak Kongrede New York bölgesini temsilen 4 dönem boyunca görev yaptığını belirterek herkesi yönetimde ve siyasette rol almaya çağırdı. Hochbrueckner, TASSA'nın Türkiye ve ABD arasında bilim köprüsü oluşturduğunu da ifade etti.
Toplantının açılış konuşmalarının ardından konferansın ana teması olan ''Yenileşim: Sosyal Değişim ve Ekonomik Gelişimin Sürükleyicisi'' adlı oturum başladı.
İki gün sürecek konferansa Türkiye ve ABD'nin çeşitli bölgelerinden pek çok akademisyen, bilim adam ve özel sektör temsilcileri katılıyor.
'YENİLEŞİM VE YARATICILIK' ANA KONU
Türk-Amerikan Bilim İnsanları ve Akademisyenleri Derneği'nin (TASSA) üyeleri olan önde gelen bilim adamları ve akademisyenler, Harvard Üniversitesi'nde yenileşim ve yaratıcılık konularını tartışıyorlar.
Toplantının açılış konuşmalarının ardından katılımcılar, '''Yenileşim: Toplumsal Değişim ve Ekonomik Gelişimin Sürükleyicisi'' adlı konusunu ele aldılar.
Oturum başkanı Harvard Üniversitesi genetik hastalıklar bölümünden Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, gazetecilere yaptığı açıklamada, TASSA'nın bu yılki toplantısının Harvard Üniversitesi'nde düzenlenmesinin kendilerine büyük coşku verdiğini söyledi.
Konferansın programının son derece zengin ve herkesin son derece heyecanlı olduğunu belirten Hotamışlıgil, ''ABD'de nihayet Türk işadamları, kamu kuruluşları, bilim adamları hepsinin biraraya gelip daha güçlü bir grup oluşturma hareketi başladı. Bu, bizim beraber çalışma geleneğini geliştirme açısından da Türkiye'nin doğru tanıtımı açısından da son derece önemli'' diye konuştu.
Hotamışlıgil, ''Bugün burada ABD'deki Türkler'in ve çevrelerindeki zihinsel sermayenin Türkiye'ye nasıl katkıda bulunacağı, bu zenginliğin nasıl biraraya geleceği, yaratıcılık kavramının uygulamaya nasıl sokulacağı ve bunların ekonomik girdiye nasıl dönüştürülebileceği tartışılıyor'' dedi.
Massachutsetts Teknoloji Enstitüsü'nün (MIT) eski öğretim görevlisi ve ünlü TIAX LLC teknolojik kalkınma şirketinin sahibi Kenan Şahin ise yaptığı sunuşta, Türkiye için yenileşimin son derece önemli olduğunu, ancakTürkiye'nin aynı zamanda başka yerlerde gelişen yeni buluşları yerinden alıp düzgün bir biçimde uygulamaya sokmasının da aynı derece önemli olduğunu söyledi.
ABD'nin, hem son derece yenilikçi hem de aynı zamanda muhafazakar olduğunu anlatan Şahin, bu anlamda Türkiye'nin de ''yapıcı yenilikçiliğe önem vermesi'' gerektiğini bildirdi.
-''ESKİ KÖYE YENİ ADET''-
Ulusal İnovasyon (Yenileşim) Girişimi Üst Yöneticisi (CEO) Jan Nahum, Türkiye'nin fazla yenilikçi ve yatırımcı bir ülke olmadığını belirterek, Türkçe'deki ''eski köye yeni adet getirme'' deyimini hatırlattı.
Türkiye'nin, son derece etkili üretim yaptığını, ancak yalnızca üretimin yeterli olmayacağını, bunun ötesine geçilmesi gerektiğini belirten Nahum, ''Artık hangi dal olursa olsun Türkiye'de marka yaratılması gerekiyor. Zaman yenilik zamanı'' dedi.
-REKTÖRLER-YENİ AKADEMİSYENLER BULUŞTU-
Yıllık konferans kapsamında Türkiye'deki kimi üniversitelerin rektörleri, ABD'de çalışmalarını sürdüren başarılı ve genç akademisyenlerle buluştu.
ABD'deki en önemli üniversitelerde parlak kariyerlerini sürdüren ''genç yıldız akademisyenler'', kendilerini ve çalışmalarını tanıttılar.
Ardından üniversite rektörleri, kendi üniversiteleri hakkında bilgi verdiler ve ABD'deki akademisyenleri Türkiye'ye davet ettiler.(efrasyap)