تشدید تهدیدهای نظامی علیه ایران
آذربایجان اؤیرنجی حرکاتی: مسوولان نظامی ایالات متحده با اعلام این مطلب که شواهد جدیدی از پشتیبانی ایران از حملات علیه نیروهای ایالات متحده به عنوان بخشی از تلاش های این کشور برای بی ثباتی عراق در دست دارند، دور تازه ای از هشدارها و اتهامات علنی را به سوی ایران روانه کرده اند.
دریاسالار مایکل جی مولن، افسر عالیرتبه ایالات متحده و رئیس ستاد مشترک ارتش این کشور، در یک مصاحبه تلویزیونی ایران را متهم کرد ...
تشدید تهدیدهای نظامی علیه ایران
آذربایجان اؤیرنجی حرکاتی: مسوولان نظامی ایالات متحده با اعلام این مطلب که شواهد جدیدی از پشتیبانی ایران از حملات علیه نیروهای ایالات متحده به عنوان بخشی از تلاش های این کشور برای بی ثباتی عراق در دست دارند، دور تازه ای از هشدارها و اتهامات علنی را به سوی ایران روانه کرده اند.
دریاسالار مایکل جی مولن، افسر عالیرتبه ایالات متحده و رئیس ستاد مشترک ارتش این کشور، در یک مصاحبه تلویزیونی ایران را متهم کرد برخلاف وعده هایش برای کاهش جریان انتقال سلاح به سوی جنگجویان عراقی، به افزایش نقل و انتقال تجهیزات دست زده است.
سخنان مولن تنها چند روز پس از اظهارات تند ژنرال پتراوس فرمانده نظامی آمریکا درعراق و رابرت گیتس، وزیر دفاع آن کشورایراد شده است.
از این گذشته، افسران نظامی در عراق قصد دارند شواهدی را که مولن از آنها به عنوان "نفوذ شوم" ایران نام برده، به تماشای عموم بگذارند.
مقامات نظامی می گویند این طور نیست که یک عزم همگانی محکم برای تشدید فشارها علیه ایران بوجود آمده باشد. اما با توجه به سخنان آنها در کنار هم، بروز تغییر در دیدگاه های آنها مشهود است. به نظر می رسد امیدهایی که در سال گذشته برای کاهش دخالت های ایران در امور عراق بوجود آمده بود در حال محو شدن است، و نظامیان به تجدید هشدارها و مطرح کردن دوباره احتمال اقدام نظامی علیه این کشور رو آورده اند.
مولن گفت هرچند فکر کردن به آغاز یک جنگ سوم در خاورمیانه، بعد از عراق و افغانستان، برای نیروهای نظامی ایالات متحده "بی نهایت سنگین" خواهد بود، اما هیچ دشمن بالقوه ای نباید خیال دست درازی به خود راه بدهد.
او گفت: "من مخصوصاً قابلیت هایمان را در نیروهای دریایی و هوایی محفوظ نگه داشته ام. پس این که آن ها فکر کنند ما از آمادگی عملیاتی دور هستیم، یک اشتباه بزرگ خواهد بود."
جرج بوش و مقامات دولت وی از سوی مخافان سیاسی متهم شده اند که با انتقادات خود به ایران، قصد دارند توجهات را از جنگ فرسایشی عراق منحرف سازند.
افسران نظامی در واشنگتن و بغداد این نظر را رد می کنند که مخاطب انتقادات اخیر آنها، هرکسی به جزء رهبران دولت ایران هستند. آنها گفتند اظهاراتشان جنبه نظامی دارد.
گیتس و مولن، هر دو بارها اعلام کرده اند که از رویارویی با ایران پرهیز می شود. مولن و سایر مقامات نظامی گفته اند که مشکلات با ایران می تواند و باید از راههای دیپلماتیک حل و فصل شوند.
ممکن است اظهارات محکم تر علیه ایران، بازتابی از تغییر ماهیت تهدیدات موجود در عراق باشد. ایالات متحده موفق به تضعیف القاعده شده و با بسیاری از ستیزه جویان سنی سابق، به توافق آتش بس دست یافته است.
با از میان برداشته شدن همه آن تردیدها، اینک فقط جنگجویان مسلمان شیعه و مورد حمایت ایران باقیمانده اند که جدی ترین خطر را برای ثبات عراق دارند.
ناتان فریر، کارشناس سابق نظامی در عراق و ناظر ارشد در مرکز مطالعات بین المللی و استراتژیک می گوید: "این یک صف آرایی چالش ها است."
او گفت: "قضاوت مستدل نظامی این است که گروه های شیعه ای که خارج از محدوده کنترل دولت به فعالیت مشغول اند، چالش واقعی را پیش روی پیشرفت بیشتر در برابر عراق قرار داده اند."
ایران ارتباط خود با نوری المالکی، نخست وزیر عراق، را با دقت بسیاری برقرار کرده است، اما در عین حال با جنبشی که تحت رهبری مقتدی الصدر- روحانی تندروی شیعه- می باشد نیز روابط خودحفظ کرده است.
جنگ اخیر بصره، در جنوب عراق و بین نیروهای دولتی با گروههای تحت سازماندهی الصدر، از دید کسانی که در پنتاگون مشغول به کار هستند، تصویر واضحی از قابلیت ایران در شعله ور ساختن و پایان بخشیدن به خشونت ها محسوب می شود. بعضی از مقامات نظامی اعتقاد دارند، این ایران بوده که صدر را برای آتش بس با المالکی متقاعد ساخته است. مولن هم گفت جنگ بصره یک تاکید آشکار بر نفوذ همه جانبه ایران در عراق بوده است.
او گفت: "من معتقدم که وقایع اخیر، مخصوصاً عملیات بصره، نشان داد ایران تا چه حد و تا کجا برای بی ثباتی در عراق پیش رفته است."
برخی از کارشناسان اظهارات اخیر را به رویکرد جدید ایالات متحده نسبت می دهند. تریتا پارسی، یک اندیشمند مسایل خاورمیانه و رییس شورای ملی ایران وآمریکا، می گوید خیلی از کشورهای عربی مایلند شاهد موضع سخت تری از سوی ایالات متحده در برابر ایران باشند.
ایالات متحده بر عربستان سعودی و سایر کشورهای عربی منطقه فشار وارد کرده تا سفارتخانه هایشان را در عراق بازگشایی کنند. اما پارسی می گوید کشورهای عربی به این شرط حاظر به حمایت از دولت المالکی شده اند، که ایالات متحده ترتیبات لازم برای کم شدن نفوذ ایران در عراق را فراهم آورد.
پارسی گفت: "یکی از خواسته های کشورهای عربی برای همکاری با دولت تحت رهبری شیعه در عراق، اعمال فشار آمریکا بر ایران و اطمینان خاطر از این است که دولت عراق به دست ایرانی ها نمی افتد."(لوس آنجلس تایمز )