آذربایجان سفیر ایران را احضار میکند .
آذربایجان اویرنجی حرکاتی : معاون وزیر امور خارجه آذربایجان روز سهشنبه به خبرنگاران گفت که ناصر حمیدی زارع، سفیر جمهوری اسلامی ایران در آذربایجان به زودی برای روشن کردن اعتراضات اخیر طرف ایرانی نسبت به آذربایجان درباره توقیف بار نیروگاه اتمی بوشهر به وزارت خارجه این کشور احضار خواهد شد...
خبرگزاری نووستی گزارش کرد: روز یکشنبه سفیر آذربایجان در ایران به وزارت امور خارجه احضار شده بود تا یادداشت اعتراض ایران درباره توقیف محموله ارسالی روسیه در مرز آذربایجان به وی داده شد.
این خبرگزاری از آذربایجان به نقل از آراز عظیموف، معاون وزیر امور خارجه آذربایجان گزارش کرد: "اگر روسیه قصد دارد این بار را از طریق خاک آذربایجان منتقل کند، پس با در نظر داشتن این که بار ویژه است، باید اسنادی از دریافت کننده در رابطه با مشخصات این بار ارائه کند."
دستگاه ایزوله گرمایی که از روسیه برای نیروگاه اتمی ایران ارسال میشد، حدود یک ماه قبل توسط آذربایجان در مرز آستارا متوقف شد. گمرک این کشور اعلام میکند که بر اساس مطالبات کنترل بر صادرات بار، برای عبور این محموله از مرز آذربایجان نیاز به اجازه کابینه وزیران است. اتم استروی اکسپورت، پیمانکار نیروگاه اتمی بوشهر پیشتر اعلام کرد که بار، حاوی کالاهای دو منظوره و یا ماده هستهیی نیست و تمامی اسناد مربوط به آن بر اساس قوانین بینالمللی تنظیم شدهاند.
عظیموف گفت که اگر سفارت روسیه در باکو از مسکو پاسخ گرفته و آن را به وزارت خارجه آذربایجان ارائه دهد، مساله به احتمال زیاد در چند روز آینده حل خواهد شد.
او افزود: "در حال حاضر هیچ مذاکرهای در این رابطه انجام نمیشود. مسوولان اتم استروی اکسپورت با استفاده از رسانهها خبر توقیف بار را منتشر کردند که پس از آن سر و صدا بلند شد، اما در حال حاضر هیچ اقدام مشخصی اتخاذ نمیشود."
واسیلی ایستراتوف، سفیر روسیه در باکو نیز به خبرگزاری نووستی در آذربایجان گفت که حل مساله بار برای نیروگاه اتمی بوشهر بستگی به طرف آذربایجانی دارد و افزود: "بار را آذربایجان توقیف کرده و خود نیز باید این مساله را روشن کند."
به گزارش ایسنا، والنتین سوبولوف، جانشین دبیر شورای امنیت ملی روسیه که برای ملاقات با مقامات ایرانی به تهران سفر کرده است، روز گذشته پس از مذاکرات با دبیر شورای امنیت ملی ایران در اینباره گفت: محموله مربوط به نیروگاه بوشهر که تجهیزات عایق گرمایی( ایزولاسیون) بوده است از روسیه به ایران در حال انتقال بوده که در این مسیر آن وقفهای به وجود آمده است. این مساله توسط وزارت امور خارجه و گمرکهای دو کشور در حال بررسی است.
وی تاکید کرد: هیچ تخلفی درباره ارسال تجهیزات نیروگاه بوشهر صورت نگرفته و بهزودی این مسئله حل و فصل میشود.
همچنین وزارت امور خارجهی آذربایجان از روسیه خواست تا کلیه اطلاعات مربوط به محمولهی توقیف شده به مقصد نیروگاه بوشهر را ارایه کند.
خضر ابراهیم، دبیر مطبوعاتی وزارت امور خارجه آذربایجان روز دوشنبه اعلام کرد که برای حل مشکل توقیف بار ویژه نیروگاه اتمی ایران در آذربایجان، لازم است که طرف روسی کلیه اطلاعات مربوط به بار را ارائه دهد.
خبرگزاری «نووستی ـ آذربایجان» به نقل از وی گفت: "این بار می تواند سرنوشت مختلفی داشته باشد، اما ما امیدواریم که اطلاعات مشروح و کامل را دریافت کرده و این مشکل را حل کنیم".
به گفته وی، آذربایجان از روسیه انتظار اسنادی را دارد که شامل کلیه اطلاعات درباره این بار باشند و افزود که وزارت خارجه آذربایجان در این رابطه از سفارت روسیه در باکو درخواست کرده است.
ابراهیم گفت: "آذربایجان در مساله حمل بار، اولویت را با منافع ملی و قوانین بینالمللی میداند. اگر آذربایجان اسناد مربوطه را برای این بار دریافت کند و اگر اسناد مطابق قوانین آذربایجان و قوانین بین المللی باشند، باکو گامهای مربوطه را بر خواهد داشت".
در عین حال علاءالدین بروجردی، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران اعلام کرد که روز یکشنبه سفیر آذربایجان در ایران به وزارت امور خارجه ایران احضار شده و به وی یادداشت اعتراض به دلیل نگهداشتن بار ویژه نیروگاه اتمی بوشهر در مرز آذربایجان ـ ایران داده شد.
به گفته وی، طرف روسی مذاکراتی با مسوولان آذربایجان برای حل این مشکل انجام میدهد.
همچنین محمد علی حسینی اعلام کرده است که تهران از سفیر آذربایجان در این کشور خواست که گامهایی اتخاذ کند تا دستگاه هرچه زودتر به ایران عرضه شود.
پیشتر یک منبع آگاه به «نووستی» گفته بود: "تمایل نداشتن مقامات آذربایجان به عبور این دستگاه غیر هستهیی از مرز که اسناد آن کاملا مطابق قوانین بین المللی جابجایی بار تنظیم شده است، تصمیم سیاسی مقامات آذربایجان و فورس ماژور سیاسی است".
وی افزود: "استدلال آذربایجان درباره این که "اتم استروی اکسپورت" مجوز ویژه ترانزیت را ارائه نکرده، غیرقابل قبول است".
به گفته وی، قوانین بینالمللی بر قوانین داخلی اولویت دارند و اگر مجوز ویژه آذربایجان نباشد، پس این سوال مطرح میشود که چرا کلا آذربایجان اجازه داد این بار وارد خاک آن شود؟ در مدت توقیف آن در مرز میشد این دستگاه را از طریق دریایی و یا هوایی به ایران تحویل داد.(تابناک)