روز جهانی آزادی مطبوعات [1]
آذربایجان اویرنجی حرکاتی : مجمع عمومی سازمان ملل متحد در 20 دسامبر 1993 در چهلوهشتمین اجلاس خود، روز سوم ماه مه هر سال (13 اردیبهشت) را بهعنوان "روز جهانی آزادی مطبوعات" اعلام کرد (مصوبه 432/48). این موضوع از قطعنامه مصوب همایش عمومی یونسکو مورخ 1991 تحت عنوان "ارتقای آزادی مطبوعات در دنیا" که جراید آزاد، فراگیر، و مستقل را بهعنوان یکی از اجزای ضروری جامعه دموکراتیک تلقی کرده نشأت گرفت. یونسکو این نکته را که کشورهای عضو آن مایل هستند روز سوم ماه مه را "روز جهانی آزادی مطبوعات" بنامند به اطلاع مجمع عمومی سازمان ملل رسانید. این روز بهیاد اعلامیه ویندهوک[2] درباره ارتقای وضع جراید مستقل و فراگیر افریقایی انتخاب شد و در سوم ماه مه 1991، در همایشی که به همین منظور توسط یونسکو و سازمان ملل متحد در ویندهوک (نامیبیا) برگزار گردید به تصویب رسید.
یونسکو مشوّق و حامی نوآوریهایی است که سبب شود، در این روز، آزادی مطبوعات توسعه یابد و جنبه فراگیر و جهانی پیدا کند، به دولتها یادآوری شود که به تعهدات خود در قبال آزادی مطبوعات احترام بگذارند، آگاهی مردم درباره اهمیت آزادی مطبوعات افزایش یابد، مباحث میان ارباب جراید درباره آزادی مطبوعات و اخلاق حرفهای رونق بیشتر پیدا کند، روزنامهنگارانی که زندگی خود را در راه این حرفه از دست دادهاند گرامی داشته شوند، و از جرایدی که، برخلاف آزادی مطبوعات، مورد توقیف قرار گرفتهاند حمایت گردد.
مأخذ :
"Worldـ Pressـ Freedom Day". [On-line]. Available: http://srch 1.un. org/ News/ Press../19980430.NOTE 5501.htm [11 Aug. 2001].
ترجمه نازنین قائممقامی
[1]. World Press Freedom Day
[2].
[3]. World Development Information Day