تلاطم در بازار سرمایه و افتشدید شاخصهای بورس
آذربایجان اؤیرنجی حرکاتی: اظهارنظر بیغرض اما نسنجیده «علیاکبر محرابیان» وزیر صنایع و معادن در خصوص تثبیت قیمتها ولو با هزینه ضرردهی برخی از شرکتهای دولتی که ناشی از کمتوجهی وی به بازار پیچیده، پرریسک و ضعیف بورس ایران بود، باعث تلاطم در بازار سرمایه و افتشدید شاخصهای بورس ظرف دو روز گذشته شد.
آن گونه که خبرگزاری فارس گزارش داده است ...
علیاکبر محرابیان در آخرین روز کاری هفته گذشته طی سخنانی در همایش سراسری مدیران وزارت صنایع تاکید کرد «تمامی شرکتهای وابسته به وزارت صنایع باید قیمتهای خود را کنترل کنند و هیچ شرکتی حق مقابله با این سیاست دولت را ندارد». وی در ادامه گفت: «ممکن است برخی اوقات شرکتی وابسته به دولت با کاهش قیمت محصولاتش ضرر دهد که این موضوع اشکالی ندارد. چون باید نگاه ملی باشد و در کنار رشد تولید باید جلوی تورم را بگیریم.»
این اظهارات وزیر صنایع هر چند که بیشتر متوجه شرکت غیربورسی ذوب آهن بود اما با توجه به دولتی بودن شرکتهایی نظیر فولاد خراسان، فولاد خوزستان، فولاد مبارکه و ... موجب بروز نگرانیهایی در میان سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی از سودآوری این شرکتها شد. نتیجه این نگرانی و واکنش منفی سرمایهگذاران نیز از قبل مشخص بود: کاهش شدید قیمت سهام این دسته از شرکتهای شاخص در بازار سرمایه و بالطبع؛ افت سریع و معنادار ارقام شاخص کل بورس! به طوری که طی دو روز اول این هفته، در مجموع 38 واحد از اعداد شاخص بورس تهران کاسته شد و باعث گشت شاخص کل بورس در مرز عدد 1000 قرار گیرد.
اظهارنظر نسنجیده وزیر صنایع و معادن درباره ضرورت تثبیت قیمتها ولو با هزینه ضرردهی برخی شرکتهای دولتی در حالی بود که محرابیان در بخش دیگری از اظهارات خود، بر اجرای جدی اصل 44 قانون اساسی و لزوم توجه بیشتر به تقویت بخش خصوصی تاکید کرد. این تاکید البته با بخش اول اظهارات وزیر صنایع در تناقضی آشکار قرار داشت. چرا که با توجه به تاثیر غیرقابل انکار فرآیند تولید و فروش محصولات شرکتها بر وضعیت بازار سرمایه، نمیتوان از یک طرف بر تثبیت قیمتها (با توجه به افزایش هزینهها) اصرار داشت و از طرف دیگر بر سوددهی این شرکتها و واگذاری سهام آنها تاکید کرد.
این گزارش میافزاید: آقای محرابیان در حالی پس از انتصاب به سمت وزیر صنایع از حمایت صنایع و کمک به حل مشکلات صنایع حاضر در بورس سخن گفته بود که سهامداران متضرر بورس نه تنها تاکنون حمایت جدی و عملی او را ندیدهاند بلکه وزیر صنایع با یک اظهارنظر به راحتی حدود 40 درصد از ارزش 6/49 میلیارد دلاری بورس را دستخوش نوسان کرده و هزاران سهامدار را نگران میکند.
اثرات اظهارات وزیر صنایع در حالی همچنان در بازار سهام ادامه دارد که در اثر موارد دیگر چون بسته سیاستی - نظارتی بانک مرکزی و عدم تعیین نرخ سود بانکی، نامشخص بودن آینده سیمان، زیان شرکتهای تولید کننده صنعت روی، عدم ترسیم آیندهای روشن از صنعت خودرو و دیگر صنایع، بورس و سهامداران با مشکلات جدی و متعددی مواجهاند که ادامه این وضعیت باعث افزایش تورم، عدم اجرای کامل درست و به موقع اصل 44، بیاعتمادی سهامداران، رویگردانی مردم از بورس، فرار سرمایه ها و ... خواهد شد.
به نظر میرسد که آقای محرابیان اصل مهمی را نادیده گرفته است: سرمایه گذاران بورس همواره با هدف کسب سود اقدام به خرید در بازار سرمایه میکنند نه بر اساس توصیههای اخلاقی یا مواضع شعاری دولتمردان. در این شرایط بدیهی است که هرگونه اظهارنظر نسنجیده، شایعه یا خبری که بیانگر احتمال کاهش سوددهی شرکتها باشد، بیدرنگ به خروج سرمایهها از بازار و افت شاخصهای بورس منجر خواهد شد.
این گزارش در پایان تاکید کرده است: وزیر صنایع بایستی با توجه بیشتری به بازار پیچیده، پرریسک و ضعیف بورس ایران سخنرانی کرده و منافع عمومی کشور و تمام گروهها را در نظر گیرد. دولت ظرف سه سال گذشته تلاشهای بسیاری را برای سامان بخشیدن به بازار بورس که در تابستان سال 84 دچار یک بحران بیسابقه شد، انجام داده است. این تلاشها البته تا اندازهای قادر گشته که وضعیت بازار سرمایه را از بحران خارج کرده و در مواقعی نیز امیدوار کننده سازد. با این حال، بورسی که محور اجرای سیاستهای اصل 44 قانون اساسی است و نقشی غیرقابل انکار در کنترل تورم دارد؛ پیچیدهتر از آنی است که با اظهارات نسنجیده بتوان آن را کنترل کرد. (شهابنیوز)