بودجه ایران برای واردات بنزین رو به اتمام است
آذربایجان اؤیرنجی حرکاتی: غلامحسین نوذری، وزیر نفت ایران، پیش بینی کرده که بودجه سه میلیارد و سیصد میلیون دلاری واردات بنزین در مرداد ماه به پایان خواهد رسید.
آقای نوذری در بازدید از خبرگزاری فارس گفته است که متوسط مصرف بنزین در کشور در ماه اردیبهشت به ۶۵ میلیون لیتر رسیده و این میزان نسبت به گذشته شش میلیون لیتر افزایش یافته است و به این ترتیب، واردات ۱۵ میلیون لیتری فعلی جوابگوی مصرف نخواهد بود.
برخی برآوردها حکایت از آن دارد که ...
بودجه بنزین حتی زودتر از زمانی که وزیر نفت پیش بینی کرده تمام می شود.
عماد حسینی، مخبر کمیسیون انرژی مجلس، به خبرگزاری دانشجویان ایران - ایسنا - گفته است که بودجه واردات بنزین برخلاف پیش بینی ها تا تیرماه امسال کافی است و از آن به بعد نزدیک به نه ماه برای واردات بنزین با مشکل جدی روبرو هستیم.
آقای حسینی پیش بینی کرده است که دولت مجبور خواهد شد برای تامین منابع ارزی لازم، لایحه متمم واردات بنزین به مجلس ارائه کند.
متوسط مصرف بنزین بعد از سهمیه بندی در حدود ۶۰ میلیون لیتر در روز بود اما به گفته وزیر نفت ایران، در دومین ماه بهار مصرف بنزین پنج میلیون لیتر افزایش یافته است.
تولید بنزین در ایران به حدود ۴۵ میلیون لیتر در روز رسیده است و ۲۰ میلیون لیتر بقیه باید از خارج وارد شود.
بنزین از تابستان سال گذشته در ایران سهمیه بندی شده و دارندگان خودروهای شخصی تنها با ارائه کارت سوخت می توانند در ماه ۱۲۰ لیتر بنزین با قیمت هر لیتر ۱۰۰ تومان دریافت کنند.
تا پیش از آغاز سال جدید خورشیدی، فقط بنزین از طریق سهمیه عرضه می شد اما از اول سال بنزین آزاد نیز در کنار بنزین سهمیه ای با قیمت هر لیتر ۴۰۰ تومان در اختیار خودروهای شخصی قرار می گیرد.
کمبود بودجه واردات بنزین
بر اساس لایحه بودجه سالانه، دولت می تواند تا مبلغ سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار برای واردات بنزین هزینه کند اما برآوردها نشان می دهد که این بودجه حتی برای پنج ماه اول سال هم کافی نیست.
علاوه بر افزایش مصرف بنزین، قیمت این ماده سوختی به دلیل افزایش بهای نفت در بازارهای جهانی به شدت افزایش یافته است و ایران، در عین دریافت عواید بالاتری از طریق فروش نفت خام، مجبور است برای خرید بنزین از خارج بهای بالاتری را پرداخت کند.
به گفته وزیر نفت ایران در زمان تصویب لایحه بودجه، قیمت بین المللی بنزین هر تن ۷۴۰ دلار بود که اکنون به بیش از هزار دلار رسیده است.
در این شرایط دولت چاره ای ندارد جز آنکه لایحه ای برای تامین بودجه مورد نیاز واردات بنزین به مجلس ارائه کند به خصوص آنکه مجلس دولت را ملزم کرده اند طوری برنامه ریزی کند که در سال ۱۳۸۷ به بودجه اضافی برای خرید بنزین خارجی نیاز نداشته باشد.
در سال گذشته برای واردات بنزین دو میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار بودجه اختصاص یافته بود اما با تمام شدن این بودجه، دولت دو میلیارد دلار دیگر نیز بدون کسب مجوز مجلس، به این کار اختصاص داد.
اقدام وزارت نفت با واکنش تند نمایندگان مجلس مواجه شد که تاکید داشتند دولت برای تامین بودجه باید از مجلس مجوز می گرفت.
اوایل هفته جاری وزیر نفت ایران به مجلس فراخوانده شد تا در باره اختصاص دو میلیارد دلار برای واردات بنزین خارج از لایحه بودجه به نمایندگان توضیح دهد.
آقای نوذری در پاسخ به نمایندگان گفت که وزارت نفت به دستور رئیس جمهور قانون بودجه را نادیده گرفت و سال گذشته دو میلیارد دلار بیشتر از مجوز قانونی بنزین وارد کرد.
احمد توکلی و الیاس نادران، نمایندگان تهران در مجلس که وزیر نفت را برای ادای توضیح در این زمینه به مجلس فراخوانده بودند از توضیح وزیر نفت قانع نشده و اعلام کرد اند این موضوع را "برای پیشگیری از مرسوم شدن قانون شکنی های مشابه" پیگیری خواهند کرد.
در چنین شرایطی به نظر می رسد دولت چاره ای ندارد جز آنکه برای تامین بودجه واردات بنزین لایحه ای به مجلس بفرستد.
در عین حال گزارش ها نشان می دهد که دولت درصدد است تا تغییراتی در سهمیه بنزین خودروها اعمال کند و از سهمیه برخی خودروها نظیر وانت بارها، آژانس های مسافربری و تاکسی های بین شهری بکاهد.
این احتمال نیز مطرح شده است که عرضه بنزین آزاد متوقف شود.