پشت پرده قطع گاز زمستان از زبان کردان
آذربایجان اویرنجی حرکاتی :موضوعی که کردان برای اولین بار از دلایل آن پرده برداشت خواسته این کشور حاشیه خزر است که در تضاد با منافع ملی ایران بود. گرچه برخی رسانه ها پیش از این اعلام کردند که کردان درخواست افزایش قیمت گاز را نپذیرفته است،دکتر کردان قائم مقام وزیر نفت گفت : من آخرین مذاکره کننده بودم. قبل از آن رئیس جمهور به ترکمنستان سفر کرده بود و آقای لاریجانی (دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی)، آقای متکی، وزیر خارجه و آقای نوذری وزیر نفت هم مذاکراتی با مقامات ترکمنستانی انجام داده بودند. حتی در خلال سفری هم که محمداف، رئیس جمهور ترکمنستان برای شرکت در اجلاس کشورهای همسایه خزر به ایران داشت، صحبت هایی با طرف های ایرانی انجام شده بود.پس از آن من به اتفاق هیأتی برای ادامه گفت و گوها به ترکمنستان رفتم، این که گفته شده علت عدم امضای قرارداد نپذیرفتن قیمت از سوی ما بوده، کاملاً نادرست است و من آن را تکذیب می کنم، چون قیمتی که ترکمنستان پیشنهاد داشت، ما قبول داشتیم و تمام مذاکرات قبلی بی نتیجه بود. من چند ساعت با معاون رئیس جمهور ترکمنستان در امور نفت و گاز و معاون دیگرش در امور سیاست خارجی صحبت کردم، اما به توافق نرسیدیم...
به گزارش نفت تایمز وی افزود : آنها یک خواسته ای داشتند که آن را مطابق با منافع ملی ایران نمی دانستم؛ خواسته آنها را با عزت ملت ایران در سازگاری نمی دیدم. این درخواست آنها اصلاً با فرمایشات مقام معظم رهبری که سه اصل عزت، حکمت و مصلحت را در سیاست خارجی شرط دانسته اند، سازگاری نداشت. آنها قول دادند که گاز ما را قطع نمی کنند، ولی خلاف رفتار اخلاقی عمل کردند. اما بهتر است این موضوع مسکوت بماند.
دکتر کردان ادامه داد : آنها علاوه بر آن درخواست اصلاح قیمت را هم داشتند، در ایران کسی مخالف اصلاح قیمت نبوده و نیست، ولی خواسته آنها فراتر از قیمت بود.
در سفری که آقای کسایی زاده مدیرعامل شرکت ملی گاز به ترکمنستان داشتند قراردادی برای واردات گاز این کشور به ایران به قیمت ??? دلار در هر هزار متر مکعب به امضا رسید که البته این قرارداد تا پایان سال جاری میلادی ادامه خواهد داشت و پس از آن دو طرف تعهد کردند که بر اساس یک قرارداد جدید، قیمت گاز صادراتی ترکمنستان به ایران بر اساس قیمت های جهانی انرژی باشد و به صورت شناور محاسبه شود.
قائم مقام وزیر نفت گفت : دنیای سیاست، دنیای سیالی است و نباید تصور کنید که اصل ثابتی در روابط دو یا چند جانبه طراحی می شود. منافع ایران ایجاب می کند که با همسایگان روابط عالی و دوستانه ای داشته باشد، چه امریکایی ها بخواهند و چه نخواهند، ما یک قطب جهان هستیم. رسانه هایشان هم می گویند ایران دیگر ایران سال های قبل نیست؛ اگر اصل رفتارمان را هم ثابت تلقی کنیم و اگر بازی را اقتضایی بدانیم، باز هم می گوییم که باید با همه کشورها رابطه دوستانه ای داشته باشیم.
جالب این که سه روز پس از سفر من به ترکمنستان، معاون وزیر خارجه امریکا در امور نفت و گاز به سرعت به این کشور سفر کرد و این نشان می دهد که ما در فینال هستیم. ما دو قطب هستیم؛ ما می گوییم «عدالت»، اما امریکایی ها می گویند «سرمایه داری» باید حکومت کند.(دریا نیوز)