۷۵ میلیارد دلار دارایی ایران از اروپا خارج شده است؟
آذربایجان اؤیرنجی حرکاتی: جمهورى اسلامى ایران، نزدیک به ۷۵ میلیارد دلار سرمایه ذخیره شده خود را که در بانک هاى اروپایى قرار داشته، خارج کرده است.
هفته نامه شهروند امروز، چاپ تهران، که نزدیک به اصلاح طلبان است در گفت و گویی با محسن طلایى، معاون وزارت امور خارجه در امور اقتصادى به نقل از وی نوشته است: «بخشى از این پول به طلا تبدیل مى شود و بخشی از آن نیز در بانک هاى آسیایى ذخیره خواهد شد.»
روزنامه اعتماد ملى هم گفته هاى آقاى طلایى را نقل کرده اما ...
به جزییات بیشترى اشاره نکرده است.
هر دو خبر به گفته هاى محسن طلایى در روزهاى گذشته باز می گردند که از خارج کردن دارایی های ایران از بانک هاى اروپایى خبر داده بود، اما وی هیچ واکنشى دیگرى به خبر منتشر شده نشان نداده است.
در حالی که برخى تحلیل ها دلیل این کار را مقابله پیشاپیش با توقیف ها و تحریم هاى بانکى احتمالى علیه ایران در اروپا عنوان مى کنند، اما برخى کارشناسان نیز دلیل دیگرى ارائه مى کنند.
جمشید اسدى، اقتصاددان و استاد دانشگاه آمریکایى پاریس، به رادیو فردا مى گوید: «اگر این اقدام براى مقابله با توقیف حساب هاى ایران در اروپاست، فکر نمى کنم هرگز چنین چیزى در نظر مقام هاى اروپایى قرار داشته باشد تا این پول ها را توقیف کنند. اما ممکن است این مسئله به دلیل موضع گیرى هاى صریح اخیر اروپا در همگامى با ایالات متحده آمریکا رخ داده باشد و مقام هاى جمهورى اسلامى به این شکل مى خواهند مقابله کند.»
روز شنبه شش کشور موسوم به شش کشور قدرتمند جهان یا گروه پنج به علاوه یک که طرف گفت و گوهاى اتمى با ایران هستند، بسته جدید مشوق هاى اقتصادى و سیاسى در قبال «تعلیق غنى سازى اورانیوم در زمان مذاکره» و «اعتماد سازى در زمینه برنامه اتمى» به ایران ارائه کردند.
هنوز جمهورى اسلامى پاسخ رسمى به این بسته نداده اما پیشاپیش تعلیق غنى سازى را رد کرده است.
جرج بوش رییس جمهور آمریکا هم پیشاپیش از رد پیشنهاد جدید غرب به علاوه چین و روسیه ابراز تاسف کرده است. ایالات متحده خواهان شدت بخشیدن بر تحریم هاى علیه جمهورى اسلامى در صورت رد رسمى پیشنهادهاى جدید است.
در آخرین سفر رسمى جرج بوش به اروپا، ایران یکى از موضوعات اصلى گفت و گوها بوده است.
پیش از این، روابط تجارى با بانک هاى دولتى ایران، از جمله سپه، ملت، تجارت و برخى بانک هاى خصوصى ایران تحت فشار آمریکا محدود شده بود، اما اتحادیه اروپا تاکنون رسما هیچ یک از بانک هاى ایران را تحریم نکرده است.
کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه آمریکا پیشتر اعلام کرده بود که واشینگتن در حال بررسى اقدامات تازه اى براى تحریم بانک هاى ایرانى و متوقف کردن معاملات آنها در سیستم بانکى بین المللى است.
در همین مورد جمشید اسدى به رادیو فردا مى گوید: «پول هایی که از اروپا خارج مى شود و به بانک هاى آسیایى فرستاده مى شود تاثیرى بر معاملات کلان جمهورى اسلامى نخواهد داشت. امروزه شبکه بانکى بین المللى در همه جهان به هم مرتبط است و اگر بانکى بدون در نظر گرفتن قوانین بانکى جهانى و آنچه مورد نظر شوراى امنیت سازمان ملل است عمل کند، خودش با تحریم و مجازات رو به رو مى شود در نتیجه چه در اروپا چه در آسیا از این بابت فرقى براى ایران نمى کند.»
به هر حال هنوز صحبت از توقیف مالى حساب هاى ایران در اروپا نیست اما خاویر سولانا، مسئول سیاست خارجى اتحادیه اروپا از جمهورى اسلامى خواسته است تا هر چه سریعتر به بسته پیشنهادى غرب در باره برنامه اتمى اش پاسخ دهد.