ناپدید شدن ۱۳ یهودی ایرانی الاصل و شکایت به دادگاه اسرائیل
آذربایجان اؤیرنجی حرکاتی: خانواده های ۱۳ یهودی ایرانی الاصل روز دوشنبه، ۳۰ ژوئن، با تسلیم شکوائیه ای به دیوان عالی اسرائیل از دولت های این کشور در سال های اخیر شکایت کرده و اعلام کردند که مقام های اسرائیل برای یافتن رد پای بستگان آنها که در راه ایران به این کشور ناپدید شده اند، تلاش کافی نکرده اند.
شکوائیه این خانواده ها به صورت دسته جمعی و توسط تیم وکلای آنها به دیوان عالی اسرائیل در شهر اورشلیم تسلیم شد ...
خانم دینا می گوید: از سن ده سالگی دیگر پدر خود را ندیده است. آخرین بار، وی با پدر خود در ایران خداحافظی کرد. در آن زمان، وی و سایر خواهر و برادران و مادرش با گذرنامه از ایران خارج شدند.
خانم دینا می گوید: درآن زمان افرادی از اسرائیل در امر انتقال یهودیان ایرانی به خارج فعالیت می کردند و ابرازعقیده کرد، «تا جایی که می داند، فردی که پدر وی و گروه دیگری از یهودیان ایرانی را از تهران و چند شهر دیگر به سوی مرزها می برد، از اسرائیل اعزام شده بود.»
خانم دینا که عبری را هنوز با رگه هایی قوی از لهجه فارسی صحبت می کند گفت: این روزها که ماجرای تنظیم معامله ای میان اسرائیل با حزب الله لبنان، همه نگاه ها را به خود مشغول داشته و رسانه ها به طور گسترده به ماجرای دو خانواده سرباز اسرائیلی اسیر در دست حزب الله می پردازند، خانواده های ۱۳ یهودی ایرانی ناپدید شده، شدیدا غمگین هستند و معتقدند «در حالی که اسرائیل برای جان این سربازان بیشترین تلاش را می کند، سرنوشت ۱۳ یهودی ناپدید شده در ایران را به دست فراموشی سپرده است.»
خانواده های این یهودیان، اکثرا در اسرائیل زندگی می کنند. برخی از اعضای این خانواده ها، از جمله والدین یک یهودی که هنگام ناپدید شدن در سنین نوجوانی بوده است، مقیم کالیفرنیا هستند و از طریق مراجعه به اسرائیل و نهادهای بین المللی تلاش زیادی را برای یافتن ردپای بستگان خود به عمل آورده اند، اما این تلاش ها ثمری نداشته است.
بسیاری از یهودیان ایرانی در سال هایی که جنگ ایران و عراق در جریان بود، ایران را همانند بسیاری دیگر از ایرانیان و اقلیت ها ترک می کردند. اما معمولا مردان خانواده ها گذرنامه نداشتند و از طریق مرزهای شمال غرب و یا از راه سیستان و بلوچستان از ایران خارج می شدند.
یهودیان ناپدید شده و تحقیقات مجلس ششم
سازمان های یهودی ایرانی می گویند، همه ۱۳ یهودی که رد پای آنها گم شده مردانی هستند که در رده های سنی مختلف بوده اند. برخی از آنها نوجوان و برخی دیگر در سنین بیست تا چهل سالگی عمر خود بوده اند.
آنها در دو گروه با راهنمایانی به استان سیستان و بلوچستان رسیدند و تا آن منطقه با خانواده ها در تماس بودند. دست کم یک نفر از آنان در حال خروج از مرز شمال غربی به سوی ترکیه ناپدید شده است.
در دوران مجلس ششم که اصلاح طلبان در پارلمان جمهوری اسلامی ایران اکثریت را در دست داشتند، پیگیری هایی درباره سرنوشت این افراد به عمل آمد.
کمیسیون اصل نود مجلس ششم در این باره مسائلی را مطرح کرد و نمایندگانی از مجلس خواهان انجام بررسی درباره سرنوشت این افراد به عنوان شهروندان ایرانی شدند. اما هیچگاه معلوم نشد که این پیگیری ها چه سرانجامی داشت.
خانم دینا روز دوشنبه به رادیو اسرائیل گفت: یهودیان در ایران در شرایط اقتصادی بسیار خوبی زندگی می کنند و هیچ دلیلی برای خروج از میهن خود ندارند و اگر به اسرائیل می روند تنها برای «عشق به سرزمین اسرائیل است.»
خانم دینا ربیع زاده گفت که پدر او درآمد خوبی داشت ولی ترجیح می داد که در ایران نماند و بقیه زندگی خود را در اسرائیل سپری کند.
وی می گوید: حتی اگر خبری درباره عزیزان آنها به دست نیاید، دیوان عدالت اسرائیل باید حکم دهد که موسسات کمک های اجتماعی اسرائیل این خانواده ها را به عنوان «تک والده» به رسمیت بشناسد و کمک مالی لازم را به آنان برسانند.
اسامی این ۱۳ نفر در سال های گذشته از سوی سازمان های یهودیان ایرانی در آمریکا منتشر شده بود.
تا پیش از پیروزی انقلاب بهمن ۱۳۵۷، حدود ۱۲۰ هزار یهودی در ایران زندگی می کردند که ریشه های زندگی اجداد آنان در ایران به ۲۷۰۰ سال پیش باز می گردد.
در پی انقلاب، دهها هزار نفر از این یهودیان ایران را ترک کردند و تعداد زیادی از آنها راهی آمریکا شدند و گروهی نیز به اسرائیل رفتند. شمار چشمگیری از خانواده هایی نیز که به اسرائیل رفتند، بعدها راهی آمریکا شدند.
بر طبق آمار رسمی جمهوری اسلامی، شمار یهودیان باقی مانده در ایران ۲۵ هزار نفر اعلام شده است ولی آگاهان، شمار واقعی این اقلیت مذهبی را بسیار کمتر می دانند