آذربایجان اویرنجی حرکاتی

گله جک بیزیمدیر azoyrenci_herekati@yahoo.com

آذربایجان اویرنجی حرکاتی

گله جک بیزیمدیر azoyrenci_herekati@yahoo.com

اگر به جنگل های ارسباران رسیدگی نشود و این جنگل ها از خطراتی که

اگر به جنگل های ارسباران رسیدگی نشود و این جنگل ها از خطراتی که تهدیدش می کند محافظت نشوند، وضعیت ناپایداری خواهند داشت.

 

آذربایجان اؤیرنجی حرکاتی: علی اسماعیلی معاون فنی اداره کل منابع طبیعی آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ( ایسنا) ، منطقه آذربایجان شرقی افزود : اگر تمام دستگاه های ذیربط در مسایل معیشتی ، اقتصادی و اجتماعی جنگل نشینان دخالت نکنند مشکلات جنگل های ارسباران قابل حل نیست .

وی گفت ...

 تا زمانی که مشکلات ناشی از عدم ایجاد اشتغال و فشارهای ناشی از بیکاری ، فرهنگ سازی و کمبود سوخت مورد نیاز به جنگل های ارسباران مرتفع نشود، مسلما" منابع ملی قدرت تحمل این فشارها را نخواهند داشت .

وی با اشاره به اینکه تا سال 1350 درختان جنگل های ارسباران برای زغال گیری قطع می شدند ؛ ولی پس از آن قطع درختان جنگل های ارسباران برای زغال گیری ممنوع شد ، افزود : هم اکنون درختان قطع شده جنگل های ارسباران به صورت قاچاق در برخی مناطق برای زغال گیری ادامه دارد که به دلیل مشکلات اقتصادی مردم نمی توان از قطع درختان برای زغال گیری جلوگیری کرد زیرا در بعضی روستاها ، فقط زغال گیری ، منبع درآمد مردم محسوب می شود.

اسماعیلی، خاطر نشان کرد :پس از آن سال ها از یک ریشه و بذر، چند درخت و تنه رشد کرده است و به مرور زمان ، چون ریشه ها به جای غذاسازی برای یک درخت ، به چند درخت که از نقاط مختلف یک ریشه جوانه زده اند ، غذاسازی می کنند ، توانایی خود را از دست داده و به همین دلیل درختان از رشد طبیعی خود با ارتفاع بیش از 40 متر بازمانده اند.

معاون فنی اداره کل منابع طبیعی آذربایجان شرقی تاکید کرد : درختان جنگل های ارسباران به عملیات اصلاح و پرورش نیاز دارند تا با حذف شاخه های اضافی تنه اصلی درختان پرورش یابند.

وی با بیان اینکه برای حفاظت از این جنگل ها طرحی به نام « صیانت از جنگل های ارسباران » اجرا می شود که از طرح های ملی است و هزینه آن از اعبارات ملی تامین می شود اظهار داشت : با وجود هزینه کرد اعتبارات ملی در مورد این جنگل ها ، میزان بودجه تخصیصی کافی نبوده و نسبت به طرح های دیگر ازاعتبارات پایین تری برخوردار است .

اسماعیلی، هدف اصلی از اجرای این طرح را حفظ پایداری درختان جنگل های ارسباران عنوان کرد و افزود : اجرای این طرح گام مثبتی در راستای اصلاح ، پرورش و توسعه جنگل های ارسباران وغنی سازی آن ها ارزیابی می شود.

وی ادامه داد : همچنین برای جلوگیری از قطع درختان جهت سوزاندن ، و نیز حفاظت فیزیکی درختان اقدام به توزیع مواد سوختی در بین جنگل نشینانی شده است .

معاون فنی اداره کل منابع طبیعی آذربایجان شرقی در پایان با اشاره به کم قدرت بودن درختان جنگل ارسباران به دلیل شاخه زا بودن و درهم تنیدگی آنان ،گفت : به منظور حفظ جنگل ، علاوه بر فعالیت های یاد شده ، برای درختان ایجاد فضا می شود تا در محیط مناسب رشد نموده و بذر سالم تولید کنند .

جنگل‌های ارسباران با 164هزار هکتار وسعت در محدوده کوه‌های قره‌داغ و رودخانه ارس قرار گرفته است.

ارسباران منطقه وسیعی است که دارای 900هزار هکتار وسعت بوده و از دو بخش ارسباران شمالی و جنوبی تشکیل می‌شود.

جنگل‌های ارسباران یک منطقه حفاظتی است و یونسکو ( سازمان علمی فرهنگی ملل متحد) آن را به عنوان منطقه‌ای حفاظتی و ذخیره‌گاه "بیوسفر" ( ژنتیکی) در کره زمین مطرح کرده است.

کارشناسان در بخش جنگل شناسی ایران در سالهای اخیر جنگلهای ارسباران را به دلیل داشتن 785گونه گیاهی و 170گونه درختی، شامل 42تیپ مرتعی و 143واحد جنگلی، در زمره یکی از مناطق با ارزش ژنتیکی جهان شناخته و به جهت برخی ویژگی‌های خاص یک منطقه رویشی مستقل، با نام منطقه جنگلی ارسباران معرفی کرده‌اند که یکی از مناطق پنجگانه رویشی ایران، محسوب می‌شود.

جنگل‌های ارسباران از نظرجغرافیایی به اتفاق جنگل‌های خزری در زمره منطقه "هیرکانی" قرار می‌گیرد و شباهت زیادی به جنگل‌های خزری و جنگل‌های کناره دریای سیاه دارد با این تفاوت که به جای درختان راش و توسکای جنگل‌های شمال کشور و درختان کاج حاشیه دریای سیاه، درختان بلوط و ممرز در جنگل‌های ارسباران روییده است.

منطقه ارسباران با طبیعت زیبا و چشم‌اندازهای دلنشین و وجود اماکن و ابنیه تاریخی مختلف، توان بالقوه بالایی برای جذب گردشگر نیز دارد.

گیاهان دارویی موجود در این منطقه با ارزش قابل توجه، به عنوان یکی دیگر از محورهای توسعه منطقه می‌تواند از اهمیت ویژه‌ای برخوردار باشد.

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد